Skip to main content

De online wereld van morgen

Voor wie de laatste maanden in de jungle heeft gewoond of onder een steen heeft gelegen, de wereld is voor mij sinds maart van dit jaar behoorlijk veranderd. Ik weet niet hoe jij erover denkt maar ik word behoorlijk nederig van de gedachten dat zoiets kleins als een virus zo’n impact heeft op onze maatschappij en economie.

Social Distancing en Lockdown
Social Distancing en Lockdown, woorden die in korte tijd niet meer zijn weg te denken uit jouw en mijn vocabulaire. Ik associeer de woorden met restricties in bewegingsvrijheid en omgang met andere mensen. Maar ook met het sluiten van bedrijven en ondernemingen, het sociaal isolement van de kwetsbaren in onze maatschappij en de honderdduizenden doden wereldwijd.

Nieuwe helden
De wereld heeft ook kennisgemaakt met nieuwe helden. Artsen, verpleegkundigen en overig medisch personeel, vaak met gevaar voor eigen leven, vechtend voor leven en welzijn van anderen. Maar ook onderwijzend personeel dat o.a. basisscholen heeft opengehouden om kinderen op te vangen van ouders met cruciale beroepen.

Thuiswerken
Ik ben trainer/opleider. Ik was gewend tenminste drie dagen per week fysiek te trainen en mensen te helpen met het vergroten van hun wereld door zich duurzaam en succesvol te ontwikkelen. Daar is sinds 16 maart 2020 abrupt een eind aan gekomen. Ik werk thuis en train voornamelijk online.

Blijven sleutelen of innoveren
Enkele jaren geleden ben ik mij gaan interesseren voor online trainen. Aanleiding daarvoor was o.a. het artikel ‘Blijven sleutelen of innoveren’ van Marion Reijerink in het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (TvOO). Marion, oud eigenaresse van atSync, beschrijft in dit artikel een wereld waarin veel trainers vooral trainen op afgebakende dagdelen, realtime en live op locatie. Ze stelt zich hardop de vraag of dit nog wel volstaat in een tijd van digitalisering en een veranderende vraag naar leeroplossingen.

Geen opdrachten en inkomen
In het afgelopen halfjaar heeft menig bedrijf of organisatie trainingsopdrachten gecanceld, verschoven of opgeschort. In mijn omgeving heb ik veel collega trainers die hierdoor acuut zonder werk zijn komen te zitten. Ik kan mij alleen maar een voorstelling maken van hoe dat moet zijn. Van de ene op de andere dag geen opdrachten én geen inkomen. De wereld is voor hen letterlijk tot stilstand gekomen.

Blended learning en online leren
Hoe anders was dat voor mij. In het afgelopen halfjaar heb ik voor atSync op het gebied van Blended Learning en online leren ontelbare workshops en trainingen verzorgd. Veel collega’s en vakgenoten hebben, veelal min of meer gedwongen, ingezien dat sleutelen niet langer volstaat. De wereld is veranderd en vraagt om een innovatieve kijk op leren en ontwikkelen. Onder andere Blended learning én online leren spelen daarbij een belangrijke rol in.

Fysiek trainen vs online trainen
In de loop van de jaren heb ik gemerkt en ondervonden dat online trainen niet hetzelfde is als fysiek trainen. Het vraagt andere vaardigheden van de trainer. Denk aan de techniek die om de hoek komt kijken. En wat denk je van interactie en groepsdynamiek? Hoe houd je de aandacht van je deelnemers vast? Hoe zorg je voor betrokkenheid en samenwerking? En minsten zo belangrijk om te weten is dat het één op één omzetten van een fysieke training naar een onlinetraining gedoemd is te mislukken.

Ik heb ervaren dat niet alle online platforms geschikt zijn om online te trainen. Ik ervaar tot op de dag van vandaag verschillen in kwaliteit en mogelijkheden. Welke afwegingen maak jij als het aankomt op een keuze voor een online platform?

Investeer in jezelf
Blijf jij sleutelen of ga je innoveren? Blijf je het wiel zelf uitvinden of durf je te investeren?
De wereld veranderd en ik durf er een flinke gifbeker op leeg te drinken, dat online trainen niet meer valt weg te denken. Dit betekent overigens niet dat er voor fysiek trainen geen plaats meer is, in tegendeel zelfs! Het ene sluit het andere niet uit. In mijn visie op leren en ontwikkelen zie ik de synergie van fysiek en online trainen.

De Perfecte Online Training, leer nu hoe!
Ik heb goed nieuws voor je! Op 14 oktober a.s. start ik met een groep mensen de opleiding ‘De Perfecte Online Training, leer nu hoe!’ In vijf onlinebijeenkomsten met tussendoor zelfstudie in de online leeromgeving van atSync maak ik je wegwijs in de wondere wereld van online trainen.

Cadeautje
Investeren in jezelf kost geld. Daar kan ik kort en duidelijk over zijn. Maar, als jij je nu inschrijft voor de opleiding van 14 oktober ontvang je van atSync een voucher van € 150,- die je kan inwisselen voor de vernieuwde opleiding ‘Blended learning, let’s mix!

Schrijf je hier in!

Weer een mooi blog van onze freelance trainer Stefan Bos, neem ook zeker even een kijkje op zijn persoonlijke website: www.stefanbos.com

 

 

 

 

Denk jij nog in traditionele trainingsdagen?
Of ben je klaar voor het trainen van deze tijd?

Volg een gratis introductieNeem contact op