Skip to main content

Online trainen: Tips voor oktober 2020

We leven in een tijd waarin we eigenlijk voortdurend in afwachting zijn van de grillen een bijzonder virus. Waar we een tijdje geleden, zeg ongeveer een maand geleden, nog het gevoel hadden bijna van het virus af te zijn, zitten we nu midden in de tweede golf. Om de somberheid er nog maar extra in te wrijven: sommige experts waarschuwen al voor een derde golf. Nu kunnen wij daar bijzonder weinig aan doen. Waar we wel wat aan kunnen doen, zijn jouw online prestaties!

We beginnen met een kleine terugblik. Dat doen we niet zomaar. Die kleine terugblik brengt ons namelijk op dit blog en dit blog brengt jouw dan weer een aantal zeer nuttige tips. Althans, dat vinden wij zelf natuurlijk.

Toen het virus zijn eigenlijke intrede deed, leek de wereld van het online lesgeven er een die nog ontdekt moest worden. Bedrijven, overheden en scholen deden eigenlijk hun eerste intrede met programma’s als Zoom of Microsoft Teams. Voor veel deelnemers, van deze bedrijven, overheden en scholen dus, was het allemaal nieuw. En als iets nieuw is, is het vaak wel spannend. Dit zorgde er dan ook voor dat mensen hun aandacht er wel bij konden houden. Maar nu, anno tweede golf zullen we maar zeggen, krijgen we steeds vaker berichtjes zoals de volgende: ‘Ik geef nu ongeveer 5 maanden digitaal les. Dat begon hartstikke leuk, maar ik merk dat ik steeds harder werk. Nu heb ik geen hekel aan hard werken, maar mijn ervaring uit het lesgeven vertelt me dat dat geen goed teken is. Ik merk dat ik meer m’n best moet doen om deelnemers enthousiast te houden, om deelnemers te betrekken. Hebben jullie hier tips voor?’.

Nou, daar kunnen we kort en bondig over zijn: ja! Die tips hebben we.

Tip 1: Begin met de regels

Het voelt altijd wat kinderachtig, maar begin met de regels. Spreek van te voren af dat je de mobiels afsluit, wegdoet of in ieder geval buiten het zicht legt. Onderzoek na onderzoek laat de drastische gevolgen van de mobiele telefoon op de concentratiecurve zien. Het is dus een beetje de olifant in de kamer, om maar een vrij te vertalen. Zonder telefoon is de focus beter.

Tip 2: Vraag om aandacht

Ook dit klinkt misschien wat vreemd, maar vraag van te voren, en deze tip werkt het beste bij een toch al geïnteresseerde groep, of ze hun aandacht er bij willen houden. Permiteer jezelf als trainer of coach dan ook de ruimte om tijdens een training of een les mensen er bij te betrekken met de simpele vraag: Hé, ben je er nog bij?

Tip 3: Interactie

Probeer interactie in te bouwen. We zien nog vaak dat lesstof gekopieerd is uit pre-corona tijden. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, bijvoorbeeld als je een geboren verhalenverteller bent. Maar, eerlijkheid gebied te zeggen, de meeste van ons zijn dat niet. Interactie is daarom het toverwoord.

Van rollenspel tot discussie, probeer je stof in een interactieve vorm te proppen.

Denk jij nog in traditionele trainingsdagen?
Of ben je klaar voor het trainen van deze tijd?

Volg een gratis introductieNeem contact op