Skip to main content
Nieuws

De lessen van 25 jaar trainingsmarkt

By 12 mei 2014november 29th, 2021No Comments

12 mei 2014

De lessen van 25 jaar trainingsmarkt

Marion Reijerink, directeur van atSync, is geïnterviewd voor de documentaire ‘De lessen van 25 jaar trainersmarkt’ van MKB Nieuwsweek. Deze documentaire is nu online te bekijken.In de documentaire schetsen onder andere de ‘oude rotten’ in het vak zoals Boudewijn Overduin (Vergouwen Overduin), Ton Dijkzeul (GiTP) en Bart van Luijk (DOOR training & coaching) een goed beeld van het ontstaan van de trainersmarkt en wat er de afgelopen jaren veranderd is.Veranderingen
Er wordt gesteld dat als je kijkt naar de onderwerpen van toen, deze niet veel verschillen van de onderwerpen van nu en van de toekomst. Toch is er met de komst van nieuwe technologieën wel veel veranderd. De vraag naar vaardigheidstrainingen nam af, terwijl bedrijven zich steeds meer afvroegen wat het daadwerkelijk rendement was van al die trainingen. Dikke trainersmappen en rollenspellen werden vervangen door individuele leertrajecten, waar deelnemers van achter hun eigen computer kunnen leren op het moment dat het hen uitkomt.Investeren in nieuwe technologieën: grotere bureaus versus ZZP-ers
Erg interessant is de stelling van Ton Dijkzeul dat één van de belangrijkste verschillen tussen de grotere bureaus en ZZP-ers de inzet van nieuwe technologieën is. Hij gaat er van uit dat het voor ZZP-ers moeilijker is om in nieuwe technologieën te investeren. Hij vertelt ook hoe GiTP een voorsprong kan krijgen op ZZP-ers. Zij doen dit door de visie op hoe mensen leren te koppelen aan de inzet van nieuwe technologieën.

Bij atSync herkennen we het tweede deel van zijn stelling volkomen. We denken zelfs dat veel ZZP-ers de komende jaren zonder werk komen te zitten als ze zich niet aanpassen aan deze veranderende markt. Als de ZZP-ers blijven denken in dagdelen (zie ook het blog van Marion ‘Wie heeft de kaas van de trainers in Nederland kaas gepikt‘) dan zullen zij weer marktaandeel inleveren aan de grotere bureaus die deze stap wel weten te zetten. Mits deze grotere bureaus deze stap wel weten te maken.

Perspectief voor ZZP-ers
Wij denken dat ook ZZP-ers de stap richting nieuwe technologieën moeten maken. En in tegenstelling tot Ton denken wij dat ZZP-ers deze stap ook kúnnen maken. Het investeren in nieuwe technologieën lijkt soms moeilijker of duurder dan het is. Natuurlijk kost het tijd om je iets nieuws eigen te maken, en uiteraard is dat niet gratis. Maar online trainen in Virtual Classrooms (met webinar technologie) kan je al met een investering van 435 euro per jaar in technologie en eenmalig 1.295 euro aan opleiding. Dat moet ook voor de meeste ZZP-ers prima haalbaar zijn; zeker met het oog op het binnen (blijven) halen van opdrachten in de toekomst.

En op het geweldige e-learning platform aNewSpring (dat ook door veel groter bureaus wordt gebruikt) heb je voor 15 euro per deelnemer al een complete e-learning module. En voor 30 euro per deelnemer heb je de mogelijkheid voor blended learning, social learning of game based learning!

De ‘New Kids’
In het laatste deel van de documentaire leggen een aantal ‘New Kids on the Block’ uit hoe zij nieuwe technieken gebruiken om een plekje in de trainersmarkt te veroveren. In dit deel komt Marion Reijerink van atSync uitvoerig aan het woord om meer te vertellen over de didactische en pragmatische voordelen van de Virtual Classroom. Met meer focus op praktijkgericht leren. En door het leren op te knippen in kleinere brokken, beklijft het beter en levert het meer rendement op.

Denk jij nog in traditionele trainingsdagen?
Of ben je klaar voor het trainen van deze tijd?

Neem contact op