12 maart 2014
Wie heeft de kaas van de trainers in Nederland gepikt?

Want dit blog gaat over kaas. Jaren geleden heb ik een aantal veranderingstrajecten begeleid waarin het boek “Wie heeft mijn kaas gepikt?; Omgaan met veranderingen zakelijk en privé?” van Spencer Johnson & Kenneth Blanchard centraal stond. Een prachtig boekje dat aan de hand van een simpel verhaal een aantal tips geeft over omgaan met verandering.
plaats van op anderen!In het verhaal wordt beschreven hoe twee muizen, Snel en Snuffel, en twee minimensjes, Peins en Pieker, op zoek zijn naar kaas in een doolhof. Op een gegeven moment vinden ze een grote hoeveelheid en eten ze elke dag hun buikje rond.Volgens mij kunnen we allemaal in deze grote hoeveelheid kaas de trainersmarkt herkennen van een aantal jaren geleden. De bomen groeiden tot aan de hemel. Opdrachtgevers hadden ruime budgetten voor training en ontwikkeling. Het leek niet op te kunnen en niets was te gek. En wat het uiteindelijk opleverde in de praktijk was lang niet altijd even relevant. Bergen kaas dus!
In het boek wordt beschreven hoe de voorraad kaas steeds kleiner werd en “opeens” op raakt. Dat de voorraad geleidelijk was afgenomen had niemand gemerkt. En dat de laatste stukjes al niet zo lekker meer smaakten als in het begint daar hadden ze ook geen acht op geslagen.
Is dit niet precies hoe het de afgelopen jaren ook is gegaan op de trainersmarkt?! En niet alleen is de hoeveelheid kaas langzaam minder geworden. Het is ook nog eens drukker geworden in ons doolhof. Steeds meer trainers proberen van dezelfde kaas te eten. Er worden concessies gedaan aan het soort opdrachten en het tarief. Grote bureaus worden overgenomen. Er gaan partijen failliet en er zijn trainers die nauwelijks nog kunnen rondkomen.
En terwijl de markt verandert blijven de meeste van ons gewoon doen wat we altijd gedaan hebben. We bieden trainingsdagen aan, stoppen onze stiften in onze koffer (en soms een laptop en een beamer) en gaan op pad.
Wat mij betreft gaat het gezegde “als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg” dan ook niet altijd op. De kans is namelijk groot dat je steeds minder krijgt en uiteindelijk niets meer krijgt! Maar waarom zijn de meeste trainers dan nog zo conventioneel?

Wat mij betreft ligt de uitdaging voor trainers er met name in om beschikbare (technologische) ontwikkelingen zo goed mogelijk in dienst te stellen van zowel de opdrachtgever als de deelnemer. Blended learning dus! We moeten echt innoveren! Mijn visie is dat je als trainer over 10 jaar geen werk meer hebt als je dit niet doet. Dat is ook exact wat het achterblijvende minimensje Peins overkwam in het boek.


Ik vind mijzelf een trainer in hart en nieren. Waar maak je mij blij mee? Als ik mijn deelnemers kan zien,voelen en misschien zelfs wel ruiken!
Wat zijn dan de inzichten van Pieker in het verhaal:
• Houd je Kaas in de gaten, zodat je het merkt als hij oud wordt;
• Wie niet verandert sterft uit;
• Hoe sneller je afstand neemt van je oude kaas, des te sneller vind je nieuwe;
• Als ik me sneller aan een verandering zou aanpassen, zou dat alles een stuk eenvoudiger maken;
• Het is veiliger om op zoek te gaan, dan zonder Kaas te blijven zitten;
• Als ik me nieuwe Kaas voorstel, komt die dichterbij, al heb ik hem nog niet gevonden;
• Hoe sneller je afstand neemt van je oude Kaas, des te sneller vind je nieuwe.
Ik zie mijzelf als een Snuffel/Snel muisje die de nieuwe hoeveelheid kaas al eerder heeft ontdekt. En zich ondertussen vol verbazing afvraagt waar de rest blijft. Ben jij een Pieker minimensje? Ik help je graag op weg door dit doolhof!


Mijn favoriete quote (Chinees gezegde) is: “when the wind of change blows, some build walls otherswindmills”. Laten we samen windmolens bouwen en mooie en goede interventies ontwikkelen waar we de klant het beste mee helpen!
Dit artikel is geschreven door Marion Reijerink. Zij is bedrijfskundige en na meer dan 10 jaar ervaring in het bedrijfsleven werkt zij nu al geruime tijd als trainer en coach. In 2011 heeft zij atSync opgericht vanuit de missie dat zij trainers en organisaties wil ondersteunen bij het inzetten van live online leren. In Nederland geldt zij als dè expert op het gebied van Virtual Classrooms. In 2012 is Reijerink door de Nederlandse Orde van Beroepstrainers (NOBTRA) uitgeroepen tot “Trainer van het Jaar”.