Skip to main content
Blog

Waarom ik me als trainer net Van Gogh in Frankrijk voel

By 10 oktober 2017februari 13th, 2020No Comments

10 oktober 2017

Waarom ik me als trainer net Van Gogh in Frankrijk voel

Het gaat stromen

Hoewel ik met mijn handen niet zo handig ben – je moet mij niet laten knutselen, tekenen, schilderen, naaien of bloemschikken – kan ik mijn creativiteit volop kwijt in mijn werk als trainer. Ik geniet als ik bij een klant zit: ‘Dus dit zijn de vraagstukken, deze leerdoelen moeten behaald worden en dit willen jullie er als organisatie mee bereiken.’ Als dat duidelijk is, begint er iets in mij te stromen.

Een rijker vak als trainer

De afgelopen jaren is mijn werk als trainer er veel mooier op geworden. Ik heb zo veel meer tot mijn beschikking om mensen te laten leren. En om het leren te laten plakken. Niet alleen trainingsdagen en syllabi, maar tientallen andere middelen, zowel offline als online. En die kan ik naar hartenlust mengen en combineren!

Schilder

De trainer als schilder

Ik voel me net een schilder. Van Gogh bijvoorbeeld, die na de grijzen en bruinen en groenen uit zijn Brabantse tijd ineens in Zuid-Frankrijk belandde en niet wist hoe snel hij zich alle nieuwe gelen, blauwen en roden eigen moest maken.

Die paar ‘basiskleuren’, daar moest ik (en natuurlijk de opdrachtgever en de deelnemer) het vroeger maar mee doen. Ik vond dat ik er best mooi mee kon schilderen. En alle andere trainers gebruikten dezelfde kleuren.

Unieke creaties

Maar nu heb ik zo veel meer kleuren op mijn palet! Een palet vol oude én nieuwe interventies, die ik kan mengen en combineren zodat er steeds weer een nieuwe, unieke creatie ontstaat.

Een nieuw palet

Niet iedere trainer vult zijn vertrouwde basispalet al aan met die nieuwe kleuren. Je moet even weten waar je moet beginnen. Door de bomen het bos leren zien, je de techniek en ICT-kneepjes eigen maken. Maar wie de eerste drempel over is, gaat vaak als een razende aan het ‘schilderen’: je werk als trainer wordt creatiever en leuker, de trajecten die je aanbiedt worden een stuk effectiever.

Leerdoelen centraal

Om in die nieuwe stijl te schilderen, gaat het erom dat je als trainer loskomt van standaard formats en vooropgezette ideeën over trainingen. Dat je leert hoe je de nieuwe mogelijkheden kleurrijk kunt gebruiken. De essentie zit ‘m erin dat je niet een middel, maar je leerdoelen centraal stelt. En dat je daar je middelen bij mengt. Zo kom je tot een leertraject dat zo is samengesteld dat je een optimaal leerrendement behaalt.
Schilderspalet 2 300X178

Met welke kleuren schilder jij?

Wat doe jij, als trainer of docent? Blijf jij schilderen met die paar kleuren die je al tot je beschikking hebt en die je al jaren kent? Blijf je in Brabant?

Of durf je het aan om de nieuwe kleuren te gebruiken? Je palet uit te breiden, nieuwe combinaties te maken, echt unieke creaties te laten ontstaan die één doel dienen: meer en blijvende impact van je leertrajecten? Word je een meesterschilder met de unieke stijl van een Van Gogh in zijn kleurrijke Franse tijd?Let op: We hebben een aantal gratis webinars ingepland rondom dit onderwerp! Meer informatie over dit webinar, vind je hier. En hier zie je, wanneer de eerstvolgende webinar is!

Denk jij nog in traditionele trainingsdagen?
Of ben je klaar voor het trainen van deze tijd?

Volg een gratis introductieNeem contact op