Skip to main content

Of je nou door de corona crisis noodgedwongen over stapt op blended learning, dit al geruime tijd voor de crisis deed of je nu al nog steeds twijfelt of je er mee moet beginnen; de start is eigenlijk het lastigst. Eigenlijk is het verhaal best simpel. Iedereen snapt en ziet de voordelen van blended learning. Maar ondanks dat de voordelen duidelijk zijn, is er nog een weg te gaan voordat we daar zijn. Dus voor iedereen die twijfelt om te starten met blended learning, voor iedereen die echt al wil starten en voor iedereen die er tegen aanhikt: check de volgende tips en hopelijk zou de start je wat makkelijk gemaakt moeten worden.

Tip 1: Klinkt wellicht wat vreemd

Tip 1 is namelijk: verkoop het aan je collega’s. Blended learning gaat je veel tijdwinst opleveren,. Blended learning is over het algemeen hartstikke efficiënt en daardoor een welkome aanvulling in het drukke en stressvolle onderwijsbestaan. Neem daarom de tijd je collega’s te enthousiasmeren. Leg ze uit wat de mogelijkheden zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor de leerlingen/trainees. Wanneer je collega’s eenmaal begrijpen wat de mogelijke winst is van het ‘nieuwe leren’ dan kun je veel makkelijker een programma uitstippelen. Dus onze eerste pro tip: zorg voor de achterban. Laat je collega’s begrijpen wat de mogelijke winst is en vanuit daar kun je samen wellicht overleggen.

Tip 2: Mindset

Sta open, is onze tip. Sta open, niet alleen voor kritiek oftewel achter, maar ook bij aanvang. Er is niemand die jouw lesstof kan beoordelen zoals jouw leerlingen of trainees. Leg uit wat je gaat doen. Leg uit wat je wil bereiken, net zoals je eigenlijk bij tip 1 deed bij je collega’s, leg uit wat hun winst is en leg daarna uit wat je van hen verlangt. Wanneer je hebt laten zien wat ze er bij winnen, is het makkelijk iets van ze te verlangen. Vraag ze naar feedback, vraag ze naar hun ervaringen. Ga in gesprek met de persoon tegenover je en zorg voor een open sfeer. Alleen wanneer er sprake is van uitwisseling kun je van elkaar leren.

Tip 3: Doe! Doe gewoon!

De beste manier van leren is gewoon doen. Zoals we in tip 2 lieten zien, is het raadzaam zaken goed uit te leggen, je krijgt dan de beste kritieken en dan kun je het een en ander aanscherpen. Twijfel jij of twijfelen je collega’s? Maak het jezelf niet te lastig. Je hoeft je volledige lesprogramma niet om te gooien. Start met de typische 80/20 verdeling, bijvoorbeeld. Je laat op deze manier ook de mensen aan de andere kant van de lijn alvast wennen aan de nieuwe situatie. Het is voor hen immers ook nieuw. Nadat je dit een tijdje hebt gemaakt, bijvoorbeeld een week of twee weken, is het tijd om hen uitgebreid te vragen naar hun ervaringen en naar de feedback. Wedden dat je hierna makkelijker kunt bouwen dan dat je hiervoor deed?

Ben jij nou benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk vooral de handige introductiecursus: Introductie Blended Learning

Vragen over een training of workshop? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met je keuze of een advies over een InCompany training.

Denk jij nog in traditionele trainingsdagen?
Of ben je klaar voor het trainen van deze tijd?

Volg een gratis introductieNeem contact op