Skip to main content
Blog

Online Whiteboard meer dan alleen een flip-over

By 13 mei 2016februari 13th, 2020No Comments

13 mei 2016

Online Whiteboard meer dan alleen een flip-over

De flip-over is soms mijn redding van een training. Als blijkt dat de groep net wat anders nodig heeft dan ik heb voorbereid of het duurt wat langer voordat ze het snappen, kan ik altijd teruggrijpen naar het witte vel en de stiften. Ik noteer bijvoorbeeld de resultaten van een brainstorm (al dan niet met post-its), bedenk extra opdrachten of zet de vragen die later aan bod komen op een P-flap. Zo zorg ik als trainer voor een training op maat en betrek ik de deelnemers optimaal.
Flipover2

Betrekken van deelnemers is één van de belangrijkste opgaven bij online trainen. Deelnemers die niet betrokken zijn haken af, vaak zonder dat je het direct merkt. Kan je dan ook de flip-over inzetten?

In de virtual classroom van Adobe Connect zit de functie whiteboard. Voor een groot deel kan deze op dezelfde manier worden gebruikt als de
flip-over tijdens face-to-face-trainingen, maar er zijn ook verschillen.Op het whiteboard kan je zowel teksten zetten als tekeningen maken. Je kan ook teksten onderstrepen of een andere kleur geven. Voordeel van het whiteboard is dat het mogelijk is om teksten en tekeningen te verplaatsen. Bijvoorbeeld om een brainstorm te categoriseren. Je kan ook irrelevante bijdrages verwijderen. Nooit meer werken met pijlen en onderstrepingen, zodat uiteindelijk niemand meer begrijpt wat de opbrengst is van de brainstorm, maar duidelijk en overzichtelijk weergegeven. Je kan na afloop het whiteboard nog mailen ook!

In Adobe Connect kan je deelnemers toestemming geven om te tekenen op het whiteboard. In plaats van achterover te zitten en bijdrages te roepen, gaan ze deze zelf toevoegen aan het whiteboard. Daarmee kan je een stuk sneller brainstormen en is de opbrengst vaak hoger.

Whiteboard 300X197
Als je in Adobe Connect een powerpoint gebruikt als leidraad voor een training, dan zit de whiteboardfunctie er overheen. Dat betekent dat je op de powerpoint kan bijschrijven, zoals aansprekende voorbeelden die uit de groep komen. De deelnemers herkennen hun bijdrages en zullen het langer onthouden. Je powerpoint blijft intact, aangezien je de aantekeningen op het whiteboard doet.Daarnaast is het mogelijk om een whiteboard vooraf te ontwerpen, zodat geen tijd kwijt bent met het maken van een kader. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken als je wilt dat de deelnemers een aantal vooraf opgestelde vragen moeten beantwoorden in subgroepjes. Het mooie is dat je deze vragen ter plekke nog kan aanpassen als trainer. Een hand-out op maat dus!
Whiteboard2 300X206

De mogelijkheden van het whiteboard blijken dus nog groter dan de flip-over! Maximale flexibiliteit als trainer in een online-omgeving, waarbij je deelnemers blijft betrekken bij je training en als reddingsboei kan inzetten.

Als je wilt weten hoe het whiteboard in Adobe Connect werkt, schrijf je dan in voor de gratis introductieworkshop. Dan ga je zelf aan de slag met het whiteboard en laten we je meer zien over de mogelijkheden van Adobe Connect.

Denk jij nog in traditionele trainingsdagen?
Of ben je klaar voor het trainen van deze tijd?

Volg een gratis introductieNeem contact op