Skip to main content
Blog

Online Trainen: een uitkomst voor trainers en cursisten

By 8 mei 2019februari 27th, 2020No Comments

8 mei 2019

Online trainen: een uitkomst voor trainers en cursisten

Online trainen verovert het opleidings- en trainingslandschap. Online trainingen geven is een uitkomst voor zowel trainers als cursisten die effectief en efficiënt willen leren en trainen.

Er kleven veel voordelen aan deze manier van trainen. Plaatsonafhankelijk kunnen leren en werken is er één van. Cursisten en trainers kunnen vanaf elke locatie met een goede wifiverbinding deelnemen aan een training. Online leren is, als onderdeel van een blended leertraject, een mooie aanvulling op de klassieke face-to-face manier van trainen.

Online trainen vraagt om nieuwe vaardigheden van trainers

Blended learning en live online leren maken leertrajecten veel leuker. Bovendien kunnen leerresultaten erdoor beter geborgd worden. Wel verlangt online leren van trainers nieuwe vaardigheden, naast de ‘klassieke’ trainersvaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het online begeleiden van cursisten, maar ook aan omgaan met de techniek.

Verwacht het onverwachte bij online trainen

Zoals trainers hun klassikale trainingen voorbereiden, zo bereiden ze ook hun online trainingen voor. Met één belangrijk verschil: de techniek. Als tijdens een face-to-face training je PowerPoint hapert, het geluid uitvalt óf je je hand-outs vergeet, dan kun je improviseren en doorgaan in de hoop dat de apparatuur het weer gaat doen.

Maar hoe doe je dat als tijdens een online training het systeem ermee kapt? Of als cursisten niet kunnen inbellen in een virtual class? Verwacht bij online trainen altijd het onverwachte en bereid je voor.

Drie cruciale momenten tijdens een online training

Er zijn drie cruciale momenten tijdens een virtual training:

  • Voorbereiding
  • Start van de training
  • Tijdens de training

Tijdens de training kun je niet veel anders doen dan je focussen op de inhoud en de interactie met de cursisten. De start van de online training is een kort maar cruciaal moment – als daar iets fout gaat, kan de hele training in de soep lopen. Gelukkig kun je de meeste issues ondervangen vóór de start – een goede voorbereiding is het halve werk. Die voorbereiding heeft betrekking op jou als trainer, op de cursisten en op de techniek.

Hoe een trainer zich kan voorbereiden op een online training

Als online trainer moet je niet alleen de lesstof van binnen en van buiten kennen, maar ook de apparatuur en de leeromgeving waarmee je werkt. Testen, testen, testen: laat niets aan het toeval over. Heb overal een plan B voor, en het liefst ook een plan C en een plan D. Niets is bijvoorbeeld zo hinderlijk als een haperend wifinetwerk of een vastlopende pc. Kies daarom waar mogelijk voor bekabeld internet, of zorg dat je meerdere wifinetwerken tot je beschikking hebt.

Check in je voorbereiding in ieder geval de volgende zaken:

  • Software van de virtual class (werkt die naar behoren?)
  • Is de content die je gebruikt geschikt voor de software (lopen filmpjes niet vast?)
  • Is de content die je gebruikt helder, zichtbaar en vooral ook leesbaar?
  • Heb je de cursisten gevraagd zich voor te bereiden? Weten ze wat er van ze verwacht wordt, welke (technische) problemen ze kunnen tegenkomen en hoe ze die kunnen oplossen?

Hoe cursisten zich kunnen voorbereiden op een online training

Vraag deelnemers om voorafgaand aan de online training de pc-vereisten en de software van de virtual class te testen. Laat ze ook audio en video testen – leuk zo’n online training, maar zonder geluid of beeld valt er weinig te beleven.

Vraag deelnemers om de login-informatie goed te lezen en niet op het allerlaatste moment in te loggen. Lukt het inloggen niet of werkt het systeem niet, dan valt er vlak voor aanvang van de training ook niet veel meer aan te doen. De ervaring leert dat de meeste ‘systeemfouten’ toch menselijke onhandigheid met de apparatuur of software is.

Technologie: de levensader van een online training kunnen voorbereiden op een online training

Werkt internet? Werkt de apparatuur? Heb je een back-up of een plan B als je pc hapert? Heb je de batterijen van je laptop, telefoon en draadloze muis opgeladen? Zijn er reserve batterijen voorhanden? Staat er een reserve pc/laptop stand-by?

Maak een uitgebreide checklist voor je online training. Eentje waar een beetje piloot jaloers op zou zijn. Laat niets aan het toeval over. Check, check en doublecheck.

Online trainen? Dat betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Het is niet genoeg om te weten hoe je iets doet of oplost. Je moet ook daadwerkelijk in staat zijn om het snel en kalm op te lossen. Dit betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Sta open voor de feedback, aanmoedigingen en tips van ervaren online trainers. Het is een andere tak van sport.

Twee extra tips om als beginnende online trainer succesvol te zijn

Als je net start als online trainer is het handig om niet alleen te trainen. Kies een co-trainer, een collega op wie je blindelings kan vertrouwen. Iemand die samen met jou ervoor zorgt dat de virtual class probleemloos verloopt. Of huur een technisch VA in – er zijn Virtual Assistants die gespecialiseerd zijn in online leeromgevingen en webinars.

Na de online training ben je nog niet klaar. Vergeet niet om na elke training te evalueren.
Niet alleen met de cursisten, maar ook met de co-trainer of de VA. Wat ging er goed, wat kan beter? Wat niet werkt gooi je eruit. Verbeter wat beter kan en doe de dingen die wel werkten de volgende keer vooral weer.

Houd je software up-to-date. Neem de moeite om release notes te lezen en je te verdiepen in de onderdelen van de software die zijn veranderd. Ook dat hoort nu bij je vakgebied: als online trainer ben jij de expert.

Denk jij nog in traditionele trainingsdagen?
Of ben je klaar voor het trainen van deze tijd?

Volg een gratis introductieNeem contact op