Skip to main content

3 adviezen bij het starten met Blended Learning

Of je nu door de Corona pandemie noodgedwongen bent overgestapt op online leren, bent blijven hopen op het pre-Corona leren (dat is het klassikale leren voor velen), de Corona maatregelen worden vandaag, 25 februari, verder afgeschaald en voor velen rijst de vraagt: en wat nu?

Een aantal organisaties paste zich na elk veranderend overheidsadvies aan: we gaan van offline naar volledig online en dan weer terug. Een aantal andere organisaties heeft tijdens de Corona pandemie een nieuwe visie geformuleerd: Blended Learning is de manier van leren van de toekomst en daar zetten we op in! En sommige organisaties blijven enkel offline leren, in de vorm van traditionele lange klassikale trainingsdagen, die weinig effectief zijn.

Voor iedereen die twijfelt om te starten met blended learning, voor iedereen die echt al wil starten en voor iedereen die er tegen aanhikt: check de volgende 3 adviezen om de start makkelijker te laten verlopen.

Advies 1: Zorg voor achterban

Neem de tijd je collega’s te enthousiasmeren. Leg ze uit wat de mogelijkheden, voordelen en nadelen zijn. Niet alleen voor de trainer, maar juist voor de deelnemer/studenten zodat er bijgedragen wordt aan strategische organisatiedoelstellingen. Daar doe je het voor. Wanneer collega’s eenmaal begrijpen wat de mogelijke winst is van het ‘nieuwe leren’ dan kun je veel makkelijker starten, budget vrijmaken of anders besteden, collega’s meekrijgen.

Advies 2: Mindset, sta open

Sta open, is ons advies. Sta open, niet alleen voor kritiek/feedback achteraf, ook bij aanvang. Er is niemand die de over te brengen inhoud/lesstof beter kan beoordelen dan de deelnemers/studenten. Leg uit wat je gaat doen, wat je wil bereiken, net zoals je eigenlijk bij advies 1 deed bij je collega’s. Leg uit wat hun voordeel is en leg daarna uit wat je van hen nodig hebt. Wanneer je hebt laten zien wat ze er bij winnen, is het makkelijk iets van ze te verlangen. Vraag ze naar feedback, vraag ze naar hun ervaringen. Ga in gesprek met de persoon tegenover je en zorg voor een open sfeer. Alleen wanneer er sprake is van uitwisseling kun je van elkaar leren.

Houd er rekening mee dat de afgelopen twee jaar iedereen zich heeft moeten aanpassen aan wisselende omstandigheden en sommigen sceptisch zijn als het gaat om het online deel van blended leren. “Weer online!!! Ben Teams/Zoom moe!!!.’ Anderen willen enkel en alleen maar nog offline willen leren omdat ze het contact zo gemist hebben. Houd uiteindelijk het einddoel voor ogen: deelnemers die voor de korte en lange termijn effectief leren en daarmee bijdragen aan de team- en organisatiedoelstellingen.

Advies 3: Doe! Doe gewoon! En start simpel!

De beste manier van leren is in de praktijk ervaren en doen. Zoals in advies 2 beschreven, is het raadzaam zaken goed uit te leggen, je krijgt dan de beste kritieken en dan kun je het een en ander aanscherpen. Twijfel jij of twijfelen je collega’s? Maak het jezelf niet te lastig. Je hoeft niet direct te starten met state-of-the-art Blended Learning leertrajecten met VR onderdelen erin of prijzige tailormade video’s.

Je hoeft niet direct je volledige programma om te gooien. Start met de typische 80/20 verdeling, bijvoorbeeld. Je laat op deze manier ook de deelnemers/studenten wennen aan de nieuwe situatie. Het is voor hen immers ook nieuw. Nadat je dit een tijdje hebt gemaakt, is het tijd om hen uitgebreid te vragen naar hun ervaringen en naar de feedback. Wedden dat je hierna makkelijker kunt bouwen dan dat je hiervoor deed? Dat is onze ervaring.

Ben jij nu benieuwd naar de mogelijkheden van Blended Learning en wil je weten hoe je een traject (her)ontwerpt, (her)ontwikkelt en praktisch faciliteert? Doe mee met ons leertraject Blended Learning – Let’s Mix! dat op 22 april van start gaat.

Ben je benieuwd hoe je “Blended Leren effectief inzet zonder te beschikken over dikke budgetten?” Neem dan deel aan de gelijknamige sessie op donderdag 3 maart. Meld je hier aan.

 

Jader Franklim Pinto
Managing director atsync

PS Vragen over een leertraject, via open inschrijving of op maat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met je keuze of een advies over een Incompany variant

Denk jij nog in traditionele trainingsdagen?
Of ben je klaar voor het trainen van deze tijd?

Neem contact op